Concursul ARTfel de Istorie

Cum a apărut?

În 2016, Școala Genesis lansa pe piață primul concurs interdisciplinar din București, în care abordarea modernă și metodele noi de învățare și-au făcut loc pe scena Muzeului Național de Istorie.

“Am organizat un concurs atipic, unul interdisciplinar, unde informațiile să fie vii, iar personajele istorice, fie ele cunoscute sau oameni simpli, să prindă viață prin talentul actoricesc și muzical al elevilor. Ne-am gândit să facem ceva care să îmbine și alte materii. Așa am ajuns la acest format care presupune un joc de rol care să dureze cel mult 15 minute, să fie angrenate cel mult 7 persoane, să aibă decoruri și un suport multimedia care să-i ajute pe copii să-și prezinte cât mai bine piesa”.

200 de elevi și cinci județe din țară. Asta a însemnat prima ediție a competiției, o ediție pilot, în care am pus laolaltă originalitatea, schimburile de roluri, jocurile de improvizație, brainstorming-ul și dezbaterile libere pe diferite tematici.

Un an mai târziu, în baza condițiilor impuse de Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Școala Genesis organiza a doua ediție a concursului, la nivelul Bucureștiului și județului Ilfov cu un public țintă mai restrâns - numărul de participanți a ajuns, însă, din nou, la aproape 200 de elevi.

Anul acesta, Muzeul Național de Istorie a României va găzdui a patra ediție a evenimentului, la care vor participa 180 de elevi, din cinci județe.

 

Cum se desfășoară concursul?

Participarea la concurs constă în alcătuirea și prezentarea unui proiect care să îmbine jocul de rol cu informațiile istorice, pe o temă stabilită de fiecare profesor coordonator, în funcție de secțiunea concursului.

Proiectul trebuie însoțit și de o prezentare multimedia, ce are rolul de suport în expunere sau/și de un suport material confecționat de elevi.

Image

Componența juriului

Mihai Manea

Este inspector școlar, specialitatea istorie, în cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, președinte al Asociației Profesorilor de Istorie din România (APIR –Clio) și expert al Consiliului Europei în predarea istoriei.

Ovidiu Savu

Este șef serviciu Istorie și Literatură în cadrul Muzeului Casa Mureșenilor Brașov.

Flavius Roaită

Este muzeograf la Muzeul Național de Istorie a României.

Anul acesta, concursul a fost posibil cu sprijinul:

Carrefour
Alka
historia
noriel
Eti
Nemira
karting
Muzeul de istorie
casa muresenilor

Obiectivele concursului

Familiarizarea copiilor cu istoria și asimilarea interactivă a cunoștințelor generale
Cunoașterea și adaptarea la mediul competițional
Dezvoltarea personalității copiilor prin schimburi de roluri
Dezvoltarea capacității de exprimare argumentată și susținută
Genesis Collegiate Șoseaua Străulești 89A, sector 1, București
Design & Development by Centriqa Marketing Bureau
© Copyright Genesis Collegiate Campus 2020.